La sfârşitul acestei săptămâni vor avea loc testele de baraj pentru 5 dintre concursurile Cangurul. Chiar dacă eşti participant, profesor sau părinte cu siguranţă ai câteva nelămuriri legate de organizare.

Pentru a veni în ajutor, Cangurul ne-a rugat să transmitem câteva sfaturi pentru canguraşii din toată ţara care se pregătesc să-l întâlnească pe 13 mai.

Blog: Am auzit că săptămâna acesta te pregăteşti de o nouă etapă de concurs?

Cangurul: Da, aşa este! Pe 13 mai vor avea loc fazele finale sau faza a II-a pentru 5 dintre concursurile pe care le organizăm. Intră în faza finală „Poveştile Cangurului clasele V-XII”, „Cangurul Lingvist - Franceză”, „Proiectul Internaţional de Matematică Aplică Cangurul, clasele IV-VII”! De asemenea, organizăm faza a II-a pentru: „Cangurul Lingvist – Engleză” şi „Cangurul Lingvist – Germană”.

 

 Blog: Unde şi la ce oră vor avea loc?

 Cangurul: Anul acesta vom avea 3 centre de examen în: Alba Iulia, Bucureşti şi Bacău. Pentru Matematică şi Poveştile Cangurul aşteptăm toţi canguraşii începând cu ora 9.30, testul va ţine o oră între 10.00-11.00. În timp ce pentru Franceză, Engleză şi Germană vom intra în sală începând cu ora 11.15, iar intervalul de desfăşurare este între 11.30-12.45. 

Îi invităm pe toţi cei interesaţi să afle informaţii suplimentare referitoare la centrele de examen, să acceseze: http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/PROGRAM_BARAJ_13%20MAI_2017.pdf .

Pentru concursurile de Germană şi Engleză există şi o a III-a fază la care vor participa doar elevii cu cele mai bune rezultate (pe fiecare nivel). Aceştia vor susţine examenul OSD (germană), respectiv Cambridge (engleză) ce le va aduce certificatul de atestare a competenţelor de înţelegere a celor două limbi stăine.


Blog: Cine se califică pentru această fază de pe 13 mai?

Cangurul: În functie de numărul total de participanţi la nivel de ţară şi clase se va decide numărul total de elevi/ concurs care vor trece mai departe. Comisia Naţională de Evaluare a Rezultatelor are în vedere punctajul maxim ce poate fi obţinut/concurs şi în urma analizei punctajelor participanţilor la etapa de masă, decide cine se califică la faza finală, respectiv faza a II-a.


Blog: Ce vor câştiga participanţii la fazele finale?

Cangurul: Cei mai buni dintre canguraşi vor fi răsplătiţi cu o excursie în străinătate (Grecia sau Italia) pentru Premiul I; cu un loc în Tabăra Internaţională Cangurul – Sulina pentru Premiul al-II-lea, iar Premiul al III-lea va consta într-un pachet cu cărţi.


Blog: Cum ne calculăm punctajul?

Cangurul: Fiecare test în parte, în funcţie de disciplina la care se susţine, este unic şi are un barem personalizat de aceea îi sfătuiesc pe participanţi să citească regulamentul aici:

http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/regulamente2017/Regulament_Baraj_Matematica_2017.pdf

http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/regulamente2017/Regulament_Baraj%20_Engleza_2017.pdf

http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/regulamente2017/Regulament_Baraj_Franceza_2017.pdf

http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/regulamente2017/Regulament_Baraj_Germana_2017.pdf

http://cangurul.ro/pdf/pdf-2017/regulamente2017/Regulament_Baraj_Povestile-Cangurului_2017.pdf


Blog: Ce îi sfătuieşti pe participanţi?

Cangurul: Este foarte important să:

  • Citească cu atenţie regulamentele de mai sus!
  • Să aibă asupra lor un act de identitate care poate fi oricare dintre următoarele: carnet de note cu poză, vizat pe anul şcolar în curs / carte de identitate / paşaport, la care se adaugă adeverinţă de la şcoală (semnată şi stampilată) care să ateste clasa din care face parte.

Cangurași, ciuliți urechile! Toți elevii calificați la faza a doua a Cangurului Lingvist – Germană trebuie să prezinte înainte de examen o adeverință care specifice școala, clasa și programul de studiu al limbii germane. NU sunt admiși elevii care studiază germana ca limbă maternă!

  •  Să se pregătească din culegerile Cangurul!

Blog: Ce culegeri le recomanzi?

Cangurul: Canguraşii ştiu deja colecţia noastră de culegeri! Dar dacă tot mă întrebi am în minte câteva exemple:


Culegere de teste Cangurul Lingvist – Engleză  - Testele reprezintă subiectele propuse la Cangurul Lingvist - Engleză edițiile 2015 și 2016.

Subiectele sunt structurate pe cinci niveluri de competențe, conform Cadrului European de Referință pentru Limbi Străine. Nivelurile Joey, Wallaby, Grey Kangaroo și Red Kangaroo conțin atât subiecte Cambridge English, cât și subiecte IDEE.

Culegerea include materialul audio pentru rezolvarea testelor din cadrul secțiunii Listening și grilele de răspunsuri. 


Das Känguru - Wettspiel Deutsch V.-VIII. Klassen  - Cartea conţine subiectele date la concursurile Cangurul Lingvist, secţiunea germană, în perioada 2006–2013, la clasele a V-a – a VIII-a.

Această carte îşi propune să contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor celor care sunt familiarizaţi cu studiul limbii germane şi să constituie o pregătire în vederea participării la concursurile Cangurul, dar poate fi folosită şi ca material didactic pentru lucrul la clasă. 

 

  

Probleme de Matematică Aplicată. CANGURUL clasele V-VI (2007-2015) - Culegerea se adresează împătimiților de matematică, elevi din clasele V-VI-a, profesorilor care doresc să-și recreeze discipolii prin ”geometria” zâmbetului.

Testele grilă propuse au constituit subiectele Concursului Internațional de Matematică Aplicată Cangurul de la ediția din anul 2007 până în 2015.


Le concurs "Kangourou francophone" 3e-4e (édition 2005-2013)   - Conţine subiectele date la concursurile Cangurul Lingvist, secţiunea franceză, în perioada 2005–2013, la clasele a III-a – a IV-a, însoţite de grilele de răspunsuri.

Parcurgerea subiectelor şi rezolvarea acestora vor aprofunda cunoştinţele de limbă şi civilizaţie franceză deja existente şi vor familiariza elevii cu un tip modern de verificare: testul grilă.

Exerciţiile sunt atipice, bazându-se mai ales pe inteligenţa, logica şi perspicacitatea elevilor.

 
  


Povestile Cangurului pentru clasele V-VIII (2009-2011)  - Cartea de faţă îşi propune să contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor de limba şi literatura română ale tuturor elevilor şi să constituie o bază orientativă în vederea participării la acest concurs.

Cuprinde subiectele de la prima ediţie până în 2011 şi grilele de răspuns pentru clasele V-VIII.
Povestile Cangurului pentru clasele IX-XII (2010-2011) - Cartea de faţă îşi propune să contribuie la îmbogăţirea cunoştinţelor de limba şi literatura română ale tuturor elevilor şi să constituie o bază orientativă în vederea participării la acest concurs.

Vă propunem un compediu de teste pentru clasele IX-XII începând, de la prima ediţie a concurusului şi până în 2011.

 

Blog: Ceva de final?

Cangurul: Canguraşi, vă aştept cu drag la proba din 13 mai 2017 şi vă doresc muuuuult succes tuturor!