În mai puţin de o lună, copilul tău va trece printr-unul din cele mai importante examene din viaţa lui de şcolar. Ca părinte, ai observat că este mai tensionat sau chiar de-a dreptul stresat şi că ideea examenului nu-i surâde deloc.

Fie că se pregăteşte pentru Evaluarea Naţională, fie că este deja licean şi examenul de Bacalaureat bate la uşă, cu siguranţă te-ai gândit cum şi în ce fel ai putea să-l ajuţi. Din păcate, nu poţi învăţa tu pentru el şi nici nu te poţi prezenta la examen în locul lui.

Este o experienţă unică prin care trebuie să treacă singur, dar asta nu înseamnă că nu poţi fi lângă el, pentru a-l încuraja. Noi, cei din echipa SIGMA, îți dăm câteva sfaturi care vă vor ajuta pe amândoi:

 

  • Ai încredere în el! Aceste examene sunt susținute în perioada adolescenței, aşa că arată-i copilului tău că ești sigur că va reuși. O atitudine pesimistă nu face decât să-l demoralizeze. Dacă îi eşti mereu alături, va simţi că nu e singur în susținerea examenului. 

  • Examenul nu este Bau-Bau! Explică-i că examenul nu este decât un test ca toate celelalte, fără, însă, a-i diminua importanţa. Ajută-l să înţeleagă că examenul este un pas firesc în evoluţia lui ca elev şi ca individ, dar că asta nu-l va defini ca om.

  • Evidenţiază-i calităţile! Amintește-i ce calităţi are şi cum poate să le folosească, pentru a-şi atinge obiectivul.

  • Vorbeşte-i despre riscul de a copia! Copiatul îl poate costa pe orice elev excluderea din examen! De aceea, este bine să discuți cu adolescentul tău, încercând să îl convingi să aibă încredere în el, să conștientizeze că este bine pregătit şi că va reuși să răspundă corect la orice întrebare sau exerciţiu, dacă este atent și se concentrează asupra subiectelor respective. 

  • Citeşte bine cerinţele! Spune-i că, înainte de a rezolva testul, trebuie să citească cu mare atenție și fără grabă toate subiectele. Nu trebuie să se precipite, graba duce la greşeli.

  • Sfătuieşte-l să fie atent! Este bine că înainte de examen să-i atragi atenția că indicaţiile profesorilor supraveghetori sunt foarte importante. De asemenea, o importanță capitală o au cerinţele din foaia de examen, dar și modul în care se redactează lucrarea. Învaţă-l să-şi gestioneze corect timpul, astfel încât să poată să-și revizuiască lucrarea, după ce rezolvă toate cerințele.

  • Încurajează-l să se odihnească şi să facă un pic de mişcare! Știi mai bine decât el cât este de importantă odihna. Aşa că, din când în când, sugerează-i să iasă cu prietenii sau organizează o ieșire cu familia în aer liber. Chiar dacă nu-ţi va spune, crede-ne, se va bucura.

  • Ai grijă la alimentație! Tu, ca părinte, ai grijă de alimentația întregii familii. Până la 21 de ani, corpul este în plină creștere și dezvoltare. Așa că pregătește mâncare cât mai sănătoasă, care să îi asigure necesarul de vitamine. Și... NU UITA de ciocolată (are lecitină) sau orice alt dulce! 

  • Acte, instrumente de scris… punctualitatea! Asigură-te că nu a uitat să-şi ia actele necesare (buletinul/certificatul de naștere) și instrumentele de scris! Reamintește-i că este bine să ajungă cu 10-15 minute mai devreme de începerea examenului, astfel scăpând și de stresul întârzierii. 

  • După fiecare probă a examenului: Dacă poți, fii acolo când iese… măcar în prima zi, pentru ca el să vadă o „faţă dragă”! Dacă nu ești acolo, sună-l! Indiferent de situație, întreabă-l cum a fost. Dacă-l simți demoralizat, încurajează-l și ține-l ancorat în realitate.