Bine ați venit în Librăria Sigma!

Comenzi: 021.2434014 | Program: Luni - Vineri 8-16

Back to Top

Istorie socială recentă. Eseuri sociologice neconvenţionale

Istorie socială recentă. Eseuri sociologice neconvenţionale

Disponibilitate: pentru detalii 021.243.4014

20,00 Lei

Fii primul care scrie o recenzie la acest produs.

Scurtă prezentare

Reunite sub titlul „Istorie socială recentă – Eseuri sociologice neconvenționale”, tabletele sociologului timișorean Ștefan Buzărnescu excedă oarecum cadrul epistemologic al științelor sociale (nu se reduc la diagnosticul social, aceasta fiind legitimitatea sociologiei ca știință socială), apropiindu-se puțin și de literatură prin folosirea cu dezinvoltură a umorului, ironiei și chiar a autoironiei.

Detalii

Luciditatea ironiei și incisivitatea puseurilor satirice apropie frazarea multora dintre textele de față de pamfletul literar în sensul tradiționalului Ridendo castigat mores! În acest context, remarcăm totuși o primă reușită eminamente sociologică: eseul „Ce este umorul” care deschide volumul constituie un precedent absolut, deoarece oferă o perspectivă sociologică asupra umorului cu speranța că am putea (și) noi, sociologii, contribui la scoaterea umorului din zona de promiscuitate în care l-au aruncat diverse componente ale mass-media aservite unor scopuri eminamente comerciale. Demascând instrumentalizarea umorului ca accesoriu al divertismentului, autorul demonstrează, cu recuzită sociologică, faptul că umorul este, în fond, o atitudine față de Existență și o ipostază a implicării civice; în niciun caz o formă de evadare din cotidian… Pe aceste coordonate, autorul atrage atenția că plasarea în derizoriu – ca expresie a superficialității și a degenerării umorului în bășcălie bulevardieră – reprezintă un atentat la profilul nostru identitar, profil pe care-l apără cele câteva studii clasic-sociologice incluse în prezentul volum.

Fără complexe de provincial, profesorul timișorean prezintă, cu aplomb ideatic și cu curaj epistemic, o „radiografie a noului capitalism românesc”, monitorizează efectele agregate ale aplicării „sistemului Bologna” în învățământul superior românesc, iar celor contaminați de virusul „mondialitei cronice” le avansează o surprinzătoare judecată de valoare: „Globalizarea este ultima utopie”! – o formulare care îi poate scandaliza pe suporterii foarte vocali din mediile politice și științifice, în egală măsură. Dar tocmai acesta este rostul cercetării științifice: să exploreze soluții inedite / alternative la probleme reale, să deschidă noi perspective de abordare, sau să semantizeze noile segmente de realitate generate de transformările aflate în curs. 

Informaţii adiţionale

Cod produs: Istorie socială recentă
Autori: Ştefan Buzărnescu
Editura: Sigma
ISBN Nu
Ciclu: Nu
Clasa: Nu
Materie: Nu
An: 2017
Ediţia: 1
Carte tip: Altele
Nr. pagini: 220
Dimensiune copertă: 145mm x 205mm
Copertă: Hârtie cartonată

Scrie o recenzie

Doar utilizatorii înregistrați pot scrie comentarii. Te rugăm, autentifică-te sau înregistrează-te

Feedback